6 timmars vandring – Landsberget

I morse tog jag med hundarna och åkte upp mot Virsbo/Fagersta och Landsberget. Finns en vandringsled som går runt och upp på Norra och södra Landsberget – Landsbergsrundan – en dagstur på 15 km. Norra Landsberget är Västmanlands högsta berg på 217 m.

Fakta om Norra och södra Landsberget
För ca 9800 år sedan hade den senaste inlandsisen dragit sig tillbaka från Västmanland. Tyngden från det upp till 3 km tjocka istäcket tryckte ner markytan flera hundra meter, och efter isavsmältningen låg därför stora delar av landet under havets yta. Havsytan nådde omkring 180 m högre än den gör idag. I det som idag är Västmanland syntes endast topparna på de högsta höjderna. De låg som små öar i det hav som fått namnet Yoldiahavet. Två av dessa öar var norra och södra Landsberget.

Textkälla + läs mer på: www.bruksleden.se >> etapp 12 >> Att titta på

Väldigt fascinerande! Det fanns även mkt att titta på och njuta av: vackra trollskogar, bergshällar, klapperstensfält, olika bergarter, flera sjöar, och utsikten från utkikstornet på Norra berget.


"Jättens grav" – ett klapperstensfält som breder ut sig vid och strax under högsta kustlinjen på östra sidan om Södra Landsberget. LÄS MER.


Läs mer + se fler bilder HÄR!

Vi var ute i 6 timmar – inklusive lite pauser. Underbar dag med mitt lilla gäng! 😀

En sak är säker – vi kommer sova gott inatt! :happy:

//marlene

2 reaktioner på ”6 timmars vandring – Landsberget

  1. Sten MY Widhe writes:Vi gillar Landsberget och när jag sökte på det hittade den här. Jättefin! Jag hoppas att det går bra att vi har en länk på vår hemsida under fliken fritidsysselsättningar http://www.kolmilan.euSkulle du ta bort den eller avsluta bloggen är jag glad för ett meddelande till webmaster där.

  2. Hejsan Sten; Ja, självklart får ni det! Va roligt att du/ni gillade mitt inlägg 😀 Jag och hundarna hade en riktigt trevlig dag där! 🙂 Mycket vacker natur och trevlig vandringsled! :up:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s